Tripy, de passie van een hele gemeenschap

Teken aan ons bulletin in
Voornaam:

Naam:
Email:
Taal:
Newsletter
Technical updates
HTML Txt
Road Book noties

Hieronder vindt u enkele basisbegrippen en terminologie over Road Books:

Bolpijl (Ball arrow)
Road book
Track
Way point

Bolpijl

Synthetische afbeelding van een wegdeel aangeduid door één of meerdere lijnen die elk een weg vertegenwoordigen en hun positie ten opzichte van de rijrichting van het voertuig.
Het karakteristieke aan de bolpijl is de bol die het voertuig vertegenwoordigt (als beginpunt van de route) en de pijl die de te volgen weg aanduidt.
De andere wegen zijn meestal aangeduid als referentie.
Het gebruik van de bolpijlen maakt het doorstrepen van de wegen, die niet dienen genomen te worden, overbodig. (soms wordt deze manier toegepast, vooral voor niet gedocumenteerde wegen).

Road book

In de wereld van de motorfietsen, bepaalt een road book, meestal op papier, een voorgeschreven reisplan.

De graad van detail van een road book en de bijgevoegde symboliek is afhankelijk van de toepassing: eendagsuitstappen, rondritten gedurende enkele dagen, ontspanning off-road, rally's en tochten.

Het meest elementaire road book bestaat uit de lijst van de plaatsen, meestal handgeschreven met wegennummers, die u bovenop uw wegenkaart hebt gestoken voor u op de tank.

Maar in de meeste gevallen wordt met een road book een navigatiemiddel bedoeld dat een reisplan voorstelt in de vorm van opeenvolgende stappen met richtingswijzigingen (way points) en met relatieve en gerichte informatie over afstanden. Dit type road book wordt gewoonlijk gebruikt als u deelneemt aan een georganiseerde uitstap van een club of een andere vereniging. Sommige gebruiken daarbij de bolpijlsymboliek wat de navigatie vergemakkelijkt zoals beschreven.

Uitreksel uit een road book (rally-raid) op papier:

Enduro rijders en rallypiloten maken veel gebruik van elektrisch gestuurde road book houders. Die kunnen zelf gemaakt worden of gekocht worden bij gespecialiseerde fabrikanten. Deze toestellen zijn meestal ingenieus en robuust maar niet altijd even betrouwbaar. Het principe is om de informatie van een road book op een papieren rol, af te rollen terwijl u aan het rijden bent.
Er bestaan hiervoor speciale papieren rollen maar om zo een road book samen te stellen is veel knip en plakwerk nodig vooraleer u het volledige reisplan samengesteld hebt. Dit type road-book-houders wordt ook gebruikt bij wegwerkmachines.

Road-book-houder met papieren rol

 

Om een papieren road book te kunnen volgen gedurende het ganse traject zijn er frequente instellingen van de odometer nodig om onnauwkeurigheden te vermijden door het calibratieverschil tussen de snelheidsmeter van uw voertuig en wat u gebruikt heeft tijdens de opstelling van het road rook.
Elektronische road books hebben dit nadeel niet omdat ze gebaseerd zijn op GPS-technologie en niet op relatieve afstanden.

Track

Een track is een term gebruikt in relatie tot de GPS-technologie.
Een track is een sequentie van coördinaten die door het systeem opgenomen werd en als een reisroute kan hernomen worden. Wanneer u een elektronisch road book leest, dan loopt de "track" of het spoor feitelijk op de achtergrond. Het spoor controleert of u de geplande route niet verlaat. Wanneer u een road book samenstelt door het effectief ook voor te rijden dan registreert u het spoor (= de GPS coördinaten) en brengt u way points aan bij elke richtingswijziging.

Way Point

Een way point is nog een veelgebruikte term in GPS-terminologie en is meestal een richtingsverandering. In een road book correspondeert elk wegpunt met ofwel een geschreven instructie over de te volgen richting, ofwel een bolpijl met de nodige informatie van de odometer om het volgende wegpunt te bereiken. Bij het samenstellen van een elektronisch road book is de correcte registratie van de way points van de samensteller een belangrijk punt dat de kwaliteit van zijn werk bepaalt. Ofwel kan hij zich behelpen met het maken van schetsen die hij later omzet in bolpijl tekeningen ofwel kan hij, indien hij niet wil stoppen, de topologie reconstrueren op basis van de grafische editor.

 

NEW: Oostenrijk-Tour Dag 10

NEW: Oostenrijk-Tour Dag 9

NEW: Oostenrijk-Tour Dag 8

Tripy RoadTracer Pro WEB Initiation     
Tripy uses Tele Atlas maps. Click to visit. Tripy SA - N°Ent. : BE 0873.678.307 | Copyrights ©2010 | Neem contact met ons op Media*A web agency